Almægtige Alhambra

Alhambra-paladset Granada, ca 1 time fra Frigiliana er et af Europas smukkeste og bedst bevarede eksempler på islamisk arkitektur.

For at være sikker på at få billet, er det bedst at gå ind på hjemmesiden og booke billetter inden. Alhambra.orgAlhambra-tickets.es.

Alhambra har i århundreder været valfartssted for digtere, malere, forfattere, fotografer og arkitekter, der har tanket kreativt brændstof i stedets overdådighed. De er svømmet over i begejstring og har forsøgt at beskrive det som et »jordisk paradis«, »barbarisk storslået« eller et »orientalsk delirium«. Men mange har måttet indse, at ord alene ikke kan beskrive Alhambras paladser, slanke søjler, sirlige arabiske inskriptioner og opfindsomme haveanlæg.

Alhambra--GranadaDet var maurerne – de muslimske indbyggere på den iberiske halvø i middelalderen – der med deres håndværkstraditioner og viden om arkitektur og haveanlæg skabte Alhambra. Fra 900-tallet og frem byggede og udbyggede skiftende sultaner Alhambra, og under Nasrid-dynastiet (1232-1492) blev de paladser opført, der har gjort Alhambra verdensberømt.

I århundreder boede de muslimske herskere i noget nær den smukkeste bolig, man kan forestille sig, med udsigt til byen Granada på den ene side og det mægtige Sierra Nevada-bjerg på den anden.

Men lykken vendte for de muslimske herskere, og den kristne, spanske hær fordrev maurerne fra den iberiske halvø, indtil de kun havde Alhambra tilbage af deres hidtidige territorium. Men 2. januar 1492 var det slut, den spanske hær tvang maurerne ud af paladset i en sejr, der skulle blive startskuddet på det spanske riges storhedstid.

Legenden siger, at da Boabdil, den sidste sultan i Nasrid-dynastiet, den dag forlod Alhambra, vendte han sig en sidste gang om i porten, kiggede tilbage på Alhambras storslåethed og drog et dybt suk – maurerens sidste suk – over at skulle forlade det skønne palads.