Vandring i området omkring frigiliana er en spektakulær oplevelse med svimlende udsigter, duftende urter og sved på panden. Synet af det mægtige, blå  Middelhav, dalen og de smukke bjerge. Måske et hurtigt glimt af en bjergged.

IMG 0035Turen op til "El fuerte" er på 8 km og tager ca 3,5 time. 

Jeg laver ugekurser i Frigiliana med mindful pilates og vandreture, kig ind på siden www.kursus i Andalusien.dk

El Fuerte: Tilbage i det 15. århundrede under opgøret mellem maurerne og katolikkerne flygtede maurerne op på El Fuerte. Her troede de sig i sikkerhed, men historien fortæller, at spanierne brugte krigslist til  at overvinde  araberne. Om natten bandt de lanterner på hundredvis af får, som  maurerne tog for spanske soldater.  De brugte hele deres arsenal af brandbomber, som  de trillede ned over bjergets skrænter, men næste  morgen blev de overrasket af den  virkelige hær, og et stort og blodigt slag fandt sted på El Fuertes top. Stort set hele Frigilianas befolkning, også kvinder og børn blev dræbt, og først flere år senere  opstod  et nyt og spansksindet bysamfund her.

Det er en voldsom historie at have i baghovedet. Ikke mindst når man tænker på, hvor  strabadserende turen op til El Fuertes 1.000 m høje top har været med angst i blodet.  Men turen op  er også ualmindelig smuk, og udsigten varierer astandseligt mellem kig  til Middelhavet og byerne    langs kysten og så den barske og øde nationalpark Sierra de Tejada, Alhama y Almijara. Der er nogle  vanskelige stigninger på ruten, men generelt er turen op til El Fuerte ikke voldsomt anstrengende. Duftende krydderurter, farverige blomster og den endemiske dværgpalme står overalt langs stien. På toppen af El Fuerte, hvor det voldsomme slag stod, er der et lille plateau.

Udsigten er selvsagt mageløs med kig til bjerglandskabet, Middelhavet, ja helt ind til Malaga. I meget klart vejr kan skarpe øjne enddaa ane Afrika i det fjerne. Rute 7,5 km, tager ca 3-4 timer.

Vandreture op til Cruz de Felix, Lomas del Chillar og Cruz de Pinto : Det er forskellige "lettere" ruter på 4-5 km. fantastisk smukke vandreture. Hvor man får mange af de samme naturoplevelser som beskrevet ovenfor. Turene tager ca. 2,5- 3 timer, og stigningerne er mere moderate. Man kommer dog stadig op til vidunderlige udsigter.

Gennem den engelske have : Denne korte og overkommelige tur begynder på pladsen. Herfra går man op gennem den gamle bydel og ind i det mauriske kvarter, som er et kludetæppe af trapper, stejle gyder, hvidkalkede mure og krukker med blomstrende planter.

Man passerer udsigtspladsen El Mirador og kommer herefter til en mægtig klippeblok. Den trillede ned fra bjerget under et jordskælv og skaber indimellem bekymring, for den vil kunne ødelægge adskillige huse længere nede, hvis et nyt jordskælv skulle ramme byen.

Turen fortsætter nu op gennem en af Frigiliana største skønheder : en privat have, hvis ejer, som er en gammel britisk kvinde, har tilladt adgang for offentligheden. Hun og hendes mand kom til Frigiliana efter mange års tjeneste i Sydafrika og  slog sig ned her. Med sig bragte de træer og planter fra andre verdensdele og anlagde en blomstrende engelsk have på skråningen ned mod Frigiliana.

Bag haven går man gennem en udtørret pinjeskov, og pludselig har man kig til de dybe slugter og høje bjergtinder, der omgiver Frigiliana.

Turen når sit højdepunkt nogle hundrede meter længere oppe, hvor man kan nyde synet af det dramatiske bjerg El Fuerte- og det smaragdgrønne vand i byens reservoir nedenfor.

El Acebuchal – den skjulte byKært barn har mange navne. Landsbyen Acebuchal  er kendt som blandt andet “Den fortabte by" og “Spøgelsesbyen"  – el Pueblo Fantasma. Acebuchal er en fantastisk smuk landsby beliggende i hjertet af  nationalparken Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama, som udgør den naturlige grænse mellem provinserne Málaga og Granada. Byen ligger ca. midt mellem Frigiliana og Competa. Acebuchal er en dejlig dagstur. Den byder på spektakulære udsigter, lækker mad og chancen for at lukke verden ude for en stund, da tiden synes at være gået i stå i dette idylliske åndehul. Turen er på 6,5 km ad grusveje, med moderate stigninger.

 Acebuchals historie er mildest talt turbulent. Byen blev grundlagt i det 17. århundrede på muldyrruten mellem Granada og Malaga og har til alle tider fungeret som mellemstation for handelsrejsende, der søgte husly og friske forsyninger. Som så mange andre byer i Axarquia-området, blev Frigiliana og Acebuchal hårdt ramt af den spanske borgerkrig (1936-1939). Frigiliana erklærede sig ‘rød’ (forkæmper for republikken) i juli 1936. Fascisterne generobrede dog hurtigt byen i februar 1937 og hævnede sig på enhver, de mistænkte for at være kommunist. Der fulgte en blodig guerrillakrig mod den paramilitære Guardia Civil, som fortsatte ind til 1952. Frigiliana og Acebuchal lå lige i skudlinjen, og beboerne blev generet fra begge fronter. Landsbyen var længe under mistanke for at give husly og mad til guerrillasoldaterne, og i sommeren 1948 beordrede myndighederne beboerne i Acebuchal (omkring 200 personer) til at forlade deres hjem. 

"Spøgelsesbyen" Acebuchal lå forladt hen frem til 1998. Dét år besluttede en mand - Antonio “El Zumbo” - at forfølge sin livslange drøm om at vende tilbage til Acebuchal, hvor han genopbyggede landsbyen stykke for stykke. Resultatet er intet mindre end storslået. Især når man tænker på, at alt er bygget ved håndkraft, og der hverken var elektricitet eller rindende vand før år 2003.

Antonios familie driver i dag et hotel og en populær restaurant i Acebuchal. Maden er god, og de fleste af råvarerne er produceret lokalt. Salaterne er delikate, ligesom de hjemmebagte brød, hjemmelavede desserter, is og familiens olivenolier. Husets specialitet er vildt. Et måltid mad i familiens restaurant kan absolut anbefales. At slendre omkring i Acebuchals gader og besøge det lille landsbykapel er som at rejse tilbage i tiden. Der hersker en helt særlig ro. Naturelskere vil også elske dette sted. Området har et usædvanligt rigt dyreliv med bl.a. vildsvin.